De fractie van Wakker Emmen roept de burgemeester op om de QR-code voor zwemlessen niet langer verplicht te stellen. Wakker Emmen heeft klachten ontvangen van ouders en verzorgers dat kinderen niet naar zwemles gaan omdat hun ouders of verzorgers om voor hen moverende redenen geen QR-code kunnen laten zien. Wakker Emmen vindt het heel belangrijk dat alle kinderen zwemles kunnen volgen. Dit komt ten goede aan de veiligheid voor kinderen. 

Raadslid Karien Velzing: “Wij hebben het hier over kleine kinderen die achterstanden oplopen en dit gaat ten koste van de veiligheid.  Zij mogen niet de dupe worden of blijven door de keuze van hun ouders. Ouders of verzorgers moeten zelf hun kind kunnen begeleiden en aankleden voor en na de zwemles.”

Rechtelijke uitspraak

Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan in de zaak van een zwembad in Hilversum tegen de gemeente die hen verplichtte om ouders en verzorgers te controleren op hun QR-code voor en na de zwemlessen van hun kinderen. De rechter heeft geoordeeld dat zwemles onder onderwijs valt. De QR-code hoeft dan niet meer te worden gecontroleerd. Daarbij komt dat diverse gemeenten, zoals Groningen, hebben besloten om niet meer te handhaven op de controle van QR-codes voor zwemles.

De fractie van Wakker Emmen zal a.s. donderdag tijdens de raadsvergadering de burgemeester oproepen om de QR-code niet langer verplicht te stellen voor zwemlessen.

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek