Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 29 juni 2023 stelde Wakker Emmen raadslid Mark Woltman bij het vragenhalfuur wederom vragen aan de burgemeester over overlast door asielzoekers in en rondom Nieuw-Weerdinge. Deze kleine groep kansloze asielzoekers worden ook wel Veiligelanders genoemd. De inwoners van Nieuw-Weerdinge zijn moedeloos, boos en bang. De tot nu toe getroffen maatregelen hebben niet het gewenste resultaat gehad tegen de overlast. Raadslid Woltman wil van de burgemeester weten of de inwoners van Nieuw-Weerdinge binnenkort weer rustig kunnen slapen of hun huis kunnen verlaten.
 
Gisteren is staatsecretaris van der Burg in Nieuw-Weerdinge en Ter Apel geweest en heeft daar op zijn verzoek gesproken met inwoners en de EOP van Nieuw-Weerdinge. Hij deed hierin toezeggingen t.a.v. aanpakken en uitzetten van deze groep Veiligelanders. Diezelfde dag deed de minister van Justitie & Veiligheid tijdens het debat in de 2e kamer over deze kwestie, een uitspraak die daar haaks op lijkt te staan, doordat er volgens haar voldoende politie en BOA’s zouden zijn in het gebied. Helaas is de afgelopen maanden gebleken dat dit niet het geval is..
De burgemeester gaf aan dat hij relatief weinig mogelijkheden heeft om te sturen op de inzet van politie, maar wel de inzet van BOA’s en straatcoaches. Deze zullen dan ook volop actief blijven in Nieuw-Weerdinge.