DvhN artikel 24 mei 2014: We hebben geïnvesteerd in vertrouwen en een streep gezet onder het verleden. René van der Weide, het onbetwiste boegbeeld van Wakker Emmen, zegt het met klem. Dat hij de afgelopen jaren bij voortduring het beleid van de toenmalige machthebbers PvdA, CDA en VVD fel bekritiseerde, betekent beslist niet dat hij de komende jaren als wethouder rollebollend met de PvdA en het CDA gaat. De afgelopen weken zijn er verschillen overbrugd. En er is teamspirit. Ook dat is nodig, want Emmen staat voor grote uitdagingen. Aanpakken en doen. Onder dat motto willen Wakker Emmen, PvdA en het CDA de komende vier jaar gezamenlijk de schouders eronder zetten. Het is voor het eerst sinds mensenheugenis dat de PvdA niet de lakens uitdeelt. Welgeteld zes raadszetels heeft de partij nog. Ter vergelijking: ruim vier jaar geleden waren dat er nog achttien. PvdA-fractieleider Raymond Wanders lijkt de klap van de verkiezingsuitslag te boven. Hij toont zich bovendien tevreden met het coalitieakkoord.

Bij het CDA is het van hetzelfde laken een pak. Vrijwel alles uit ons verkiezingsprogramma staat erin, meldt een contente Jumelet. De in gang gezette plannen voor Atalanta/centrumvernieuwing worden uitgevoerd. Wel wordt er gekeken of er geld van de bijbehorende bereikbaarheidsprojecten ingezet kan worden voor een verdubbelng van de weg tussen Emmen en Klazienaveen. Die verdubbeling is van groot psychologisch belang, weet CDA fractieleider Auke Oldenbeuving. De bereikbaarheidsprojecten die opnieuw beoordeeld kunnen gaan worden zijn onder meer de aanpak van de kruising Hondsrugweg/Ermerweg, de Rondweg en de Boermarkeweg. De onroerendezaakbelasting (OZB) wil het nieuwe college in 2015 en 2016 niet verhogen, dus ook geen inflatiecorrectie. Om verloedering in dorpen en wijken tegen te gaan, komt er een nieuw fonds waar tenminste 5 miljoen euro in wordt gestopt. Het geld kan worden gebruikt om met samen andere partijen knelpunten in dorpen en wijken aan te pakken. Of dit te weinig is? Het ligt eraan wat je weinig vindt, zegt Van der Weide.

De grijze en groen container worden ook de komende vier jaar om de twee weken geleegd. Een van de verkiezingsspeerpunten van Wakker Emmen. Of er nog een container bij komt voor plastic, is onduidelijk. Plastic kan ook op andere manieren apart worden ingezameld. De veelbesproken centrumvernieuwing is onder de partijen verdeeld. Het CDA doet het theater, de PvdA de dierentuin en Wakker Emmen de rest. Door de vorming van een nieuw college raken drie raadszetels onbezet: twee van Wakker Emmen en eentje van de PvdA. Voor de eerste twee plekken zijn Pascal Schrik uit Schoonebeek en Ben Greevink uit Emmer-Compascuum in beeld. De PvdA-raadszetel staat klaar voor Gert Horstman uit Emmen. De benoeming van de wethouders staat gepland voor 3 juni.

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek