Emmer-Compascuum moet een bruisend centrum worden.(bron:http://www.emmen.nl/wonen-en-leven/spraakmakende-projecten/emmer-compascuum.html)


Omdat de winkels dichtbij elkaar liggen, is het er gezellig druk. De toegangswegen zijn veilig en ruim, net als de fiets- en wandelpaden die door het centrum lopen. Parkeerruimte is er voldoende. Alles bij elkaar zorgt dit ervoor dat steeds meer mensen uit de omliggende dorpen en uit Duitsland gaan winkelen in het centrum van Emmer-Compascuum. Volgens de gemeente Emmen moet het centrum van Emmer-Compascuum over een paar jaar deze uitstraling hebben.

Wat is een structuurvisie?
Een plan voor een stad, dorp of streek begint altijd met algemene ideeën. Met een structuurvisie. Daarin wordt in grote lijnen aangegeven wat er in een gebied of buurt gaat gebeuren. In zo’n plan wordt bijvoorbeeld vastgelegd dat een gebied geschikt is voor winkels. Maar er wordt nog niet beslist welke winkels dat worden of aan welke straat die precies komen. Het gaat alleen om een besluit dat een omgeving of buurt daar het meest geschikt voor is. Dat geldt voor winkels, maar ook voor woningbouw, industrie, horeca, recreatie, sport, parkeren, wegen en fiets-en voetpaden.

Hoofdlijnen
De structuurvisie is een plan op hoofdlijnen. Het legt de ontwikkeling van een dorp of plaats vast voor de komende tientallen jaren. De structuurvisie regelt waar huizen, winkels, wegen, horecavoorzieningen, recreatie en groen komen. Als zo’n visie er eenmaal is, kan dat eigenlijk niet meer veranderd worden.

Deelplannen
De structuurvisie wordt later uitgewerkt in allerlei deelplannen. Maar de belangrijkste keuzes zijn dan al gemaakt. Want wil er iemand een winkel beginnen? Dan mag dat alleen in de gebieden die daar in de structuurvisie voor zijn aangewezen. Wil er iemand een woning bouwen? Ook dan kan dat alleen op een plek waar dat volgens de structuurvisie is toegestaan. In Emmer-Compascuum wordt een structuurvisie gemaakt voor het centrum. In dit geval heet het daarom ook wel een centrumvisie.
Wat wordt nog meer meegenomen
De aanleg van de nieuwe vaarverbinding Erica-Ter Apel én de plannen van Lefier om het gebied achter Abeln aan te pakken worden ook meegenomen in de centrumvisie.

Terug naar: Nieuws / Emmer-Compascuum