KLAZIENAVEEN – De nu 29-jarige René van der Weide is ongetwijfeld één van de jongste wethouders in Nederland. ”Toch kwam ik in 2014 met enige politieke ervaring binnen. Daarvoor was ik al acht jaar als raadslid actief geweest voor Wakker Emmen”, begint René het gesprek. ”We hadden in 2014 een goede campagne met Wakker Emmen gevoerd. Met 15 zetels als resultaat had niemand rekening gehouden.” In juni 2014 werd René vervolgens geinstalleerd als wethouder met de portefeuille Openbare Werken, Openbaar Groen, Parkeerbeleid en Ruimtelijke Ordening. Twee jaar later kan een tussenbalans worden opgemaakt.

Interview in het Dorpskrant Klazienaveen van 29 maart jongstleden.

Blanco
”Natuurlijk stap je niet blanco in zo’n baan. Een groot aantal zaken waren al in gang gezet. Voorbeeld hiervan is de centrumvernieuwing in Emmen en de bouw van een dierenpark. Wakker Emmen had andere keuzes gemaakt. De discussie is geweest. Wat we nu zien is een mooi resultaat. Voor nieuwbouw van het theater waren wij wel een voorstander. In ons verkiezingsprogramma hebben wij echter duidelijk aangegeven dat ook wijken en dorpen niet mogen achterblijven in de vernieuwing. Dat kost tijd. De eerste resultaten zijn binnenkort zichtbaar wanneer het centrum van Nieuw-Amsterdam wordt aangepakt. Ook zijn we op dit moment volop bezig met vernieuwingsplannen voor Schoonebeek, Erica en Emmer-Compascuum.”

Schreeuw
Kortgeleden schreeuwde collega partij LEF! dat wethouder van der Weide als wethouder had gefaald inzake de windmolens. Op de vraag of hij wakker ligt van deze aantijgingen is René heel resoluut. ”Wakker lig ik hier niet van. Dit hoort ook bij politiek. In onze campagne hebben we een sterke anti-windmolen politiek gevoerd. Dit hebben wij ook vertaald in het bestuursakkoord. Hiermee is het gemeentelijk beleid aangepast. De provincie Drenthe heeft ons echter van hogere hand overruled. Dit wordt binnenkort een bijzonder moeilijk besluit. We besluiten over iets wat we eigenlijk niet willen. We zetten ons in de hinder voor de burger zoveel mogelijk te beperken. De windmolens zullen obstakels in het landschap worden. Je gaat ze hoe dan ook zien.”


Intensief
”Een wethoudersbaan van een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners is een intensieve baan. We hebben als wethouder geen werktijdenregeling. Ik noteer geen uren maar veertig uren is wel het minimum. Met plezier in je werk maakt het niets uit hoe lang je werkt. Toch probeer ik zoveel mogelijk de weekenden vrij te houden. In tafeltennis bij De Treffers vind ik mijn ontspanning en hecht ook veel waarde aan mijn privé tijd. De deur van mijn kamer staat altijd open voor de burger, ik heb ook geen drempel in de deur. IN spraak van de burger staat bij mij hoog in het vaandel. De invulling van het centrum van NIeuw-Amsterdam is door de bewoners zelf gedaan. Van onderop laten gebeuren is geen loze moderne kreet voor mij.”

Vertrouwen
”Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wil ik de kiezers recht in de ogen durven te kijken. Wakker Emmen wil geen eendagsvlieg zijn. In diverse dorpen en wijken zijn vernieuwingen gaande. Wegen worden aangepakt omdat we zes miljoen extra beschikbaar hebben gesteld. De basis moet op orde. Dan is vier jaar te kort om onze speerpunten daadwerkelijk te kunnen uitvoeren, maar in 2018 hebben we 80 tot 90 procent van onze speerpunten uitgevoerd. Als wethouder ben ik niet bang om vieze handen te krijgen. Ik sta voor mijn verantwoordelijkheid. Volop vertrouwen in de toekomst dus. Jammer is dat de media aan negatieve dingen vaak extra veel aandacht besteed terwijl aan positieve zaken vaak maar drie regels worden besteed. Voorbeeld is de lagere lastendruk voor de burger inzake rioolbelasting en bevriezing van de OZB in 2015 en 2016. Goed nieuws trouwens voor Klazienaveen. Ondanks de crisis van de afgelopen jaren is het nieuwe bouwplan De Planeet inmiddels bijna vol. We gaan eind dit jaar beginnen met opknappen van de Brugstraat.”

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek