De provincie Drenthe heeft het gemeentebestuur van Emmen gevoelig op de vingers getikt. Emmen riep zichzelf deze zomer uit tot windmolenvrije gemeente. Maar de provincie heeft Emmen laten weten dat de stad meer dan dertig windmolens op haar grondgebied krijgt.

Door de redactie groen van Trouw (29-08-2014)

Emmen moet voor bijna 100 megawatt (MW) bijdragen aan de 285 MW aan windturbines die Drenthe volgens landelijke afspraken moet bouwen. Het stadsbestuur is furieus. Er is een extra raadsvergadering uitgeschreven. Morgen vergaderen burgemeester en wethouder over nadere stappen.

Milieuwethouder Rene van der Weide van de partij Wakker Emmen laat via een woordvoerder weten dat hij geen enkel begrip heeft voor dit ‘kortzichtige en eenzijdige besluit’ van de provincie. Hij vindt het oneerlijk dat Drenthe de megawatts verdeelt over slechts vier gemeenten. ”Bovendien negeert de provincie de signalen van onze inwoners, een verkiezingsuitslag en ons standpunt dat wij gaan voor een windmolenvrije gemeente.”

De Drenthse windmolens komen te staan in de gemeenten Borger- Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden en dus nu ook Emmen. Volgens onderzoek door de provincie is het realistisch om turbines in Emmen te plaatsen. 

Over de locatie van de iwnmolens is nog geen uitspraak gedaan. De provincie wil dat een speciale adviescommissie daarover in gesprek gaat met de bewoners. De provincie wijst er op dat Emmen ook kan profiteren van de duurzame energieopwekking. Omwonenden kunnen aandelen nemen in een windturbine en er kan een fonds worden opgericht waarin de windpark- exploitanten jaarlijks bijdragen storten voor leuke dingen voor de burgerij.

In een brief aan de gemeenteraad toont b. en w. zicht verbaast over het besluit. Het college dacht dat het overleg met de provincie nog gaande was.