De voormalige locatie van vervoersbedrijf Pieper in Nieuw-Schoonebeek maakt plaats voor zestien koopappartementen. Bouwgroep Emmen, bouwbedrijf Avitec en projectontwikkelaar Sander Dragtstra slaan hiervoor de handen ineen. De woningen zijn bedoeld voor zowel starters als senioren.

De voormalige Pieper-locatie aan de Europaweg biedt nu nog een treurige aanblik. Van de oude firma resteert nog een garagepand, een woning en een benzinepomp. Allen verkeren in deplorabele staat. De plek staat door de jarenlange leegstand te boek als rotte kies in het dorp. Het moment dat deze ‘getrokken’ wordt, komt rap dichterbij. De initiatiefnemers willen zestien koopwoningen voor zowel senioren als starters ontwikkelen op het terrein.
Het beoogde complex heeft de uitstraling van een Saksische boerderij. De woningen zijn verdeeld over een hoofd- en een bijgebouw.

Twintig parkeerplaatsen
De oppervlaktes van de woningen liggen tussen de 65 en 95 vierkante meter. De exacte verdeling tussen senioren- en startersappartementen ligt nog niet vast, aldus Jeroen Kuiper van Bouwgroep Emmen. Om die reden kunnen er ook nog geen vraagprijzen bekend worden gemaakt.
De tien woningen op de begane grond krijgen allemaal een tuintje. Bij het complex worden ook twintig parkeerplaatsen met overkapping en berging aangelegd, aldus Arjan Naaijer van Avitec.
Hoewel de verkoop nog niet is gestart, zit het met de belangstelling wel goed, aldus Kuiper. Het nieuws dat er plannen zijn voor de Pieper-locatie zingt al rond in het dorp. De initiatiefnemers verwachten voor de zomer het plan te kunnen presenteren aan het dorp.

Schreeuw om woningen
Met het plan worden twee vliegen in één klap geslagen; niet alleen is Nieuw-Schoonebeek van de rotte kies af, maar er komen ook woningen bij. Net als bijna overal in Nederland schreeuwt ook dit dorp om meer woningen. De gemeente doet momenteel onderzoek of er op dat gebied ook mogelijkheden zijn op het plan Bekel 2 in Nieuw-Schoonebeek.
Rond het ‘Pieper-plan’ is nog niet alles in kannen en kruiken. Een bestemmingsplanwijziging is noodzakelijk. Wethouder Jisse Otter (WE) verwacht die procedure voor het einde van het jaar te hebben afgerond. De sloop en nieuwbouw zullen daarom op zijn vroegst volgend jaar plaatsvinden.

Pieperstaete?
De gemeente neemt een de herinrichting voor het pand voor haar rekening; het om de voormalige pomp kronkelende fietspad wordt straks rechtgetrokken.
Alle partijen overwegen nog een verwijzing naar de voormalige firma op te nemen in de plannen. “De Pieperstaete”, legt Otter alvast de bal voor aan de initiatiefnemers. “Of huisnummer 26”, knipoogt Marco Prins van Bouwgroep Emmen erachter aan. “We denken er nog even over na.”

Bron: RTV Drenthe