EMMEN – Het nieuwe, aan te leggen zwembad bij Sportpark Meerdijk moet 8 in plaats van 6 banen krijgen. Op initiatief van Wakker Emmen dient de bijna voltallige gemeenteraad hiervoor een amendement in tijdens de raadvergadering op donderdag. De meerderheid van de raad wil verder dat de het doelgroepenbad gaat niet terug naar 4, maar de 6 geplande banen behoudt. Het bestaande budget van 14,3 miljoen euro moet worden verhoogd met 8 ton om deze variant te verwezenlijken. 

Met het amendement lijkt de kogel eindelijk door de kerk te zijn. Het college stond al sinds september een zwembad voor met een wedstrijdbad en een doelgroepenbad (voor zwemverenigingen, ouderen en andere gebruikers) van elk zes banen. In de raad gingen geluiden op om een groter wedstrijdbad van 8 banen. Op die manier zouden grote sportwedstrijden en evenemententen niet aan de neus van Emmen voorbijgaan. Om binnen het gestelde budget te blijven, gooiden diverse fractie een balletje op: snoept de 2 extra banen van het doelgroepenbad af en plak die aan het sportbad. Het college gaf bij monde van sportwethouder Bouke Arends aan dat ze dat niet zo zag zitten. Grote wedstrijden kwamen toch niet naar Emmen, want de zwemaccommodaties van Amsterdam en Eindhoven vallen daarvoor toch meer in de smaak. Bovendien zou het doelgroepenbad met slechts vier banen te klein worden om alle gebruikers goed te kunnen bedienen.


In de raad werd daar duidelijk anders overgedacht. De komst van een 8-baansbad maakt Emmen uniek in Drenthe, aangezien de stad dan de enige is die in de provincie over een dergelijke accommodatie beschikt. Grote sportevenementen kunnen daarom straks naar Emmen gehaald worden. ‘Je zet jezelf er mooi mee op de kaart’, aldus fractielid Pascal Schrik. ‘Daarbij moet niet gedacht worden aan een WK lange baan of iets dergelijks. Amsterdam en Eindhoven troeven Emmen op dat vlak af met hun zwembaden. Maar een WK korte baan of een Europees Jeugdkampioenschap kan straks wel.’

Het plan voorziet volgens Schrik dat alle gebruikers straks voldoende ruimte krijgen voor hun activiteiten. ‘Bij grote drukte loop je met een doelgroepenbad met slechts vier baden het risico op een gebrek aan capaciteit voor alle gebruikers. Na tekst en uitleg van het college zien wij dit ook in. Door vast te houden aan 6 banen voorkom je dat de boel meteen op slot schiet.’ Kortom, een win-winsituatie, stelt  Schrik.

Alle fracties hebben inmiddels in een reactie aan Wakker Emmen laten weten het amendement tijdens de volgende raadsvergadering te steunen. PvdA, CDA, VVD, D66, LEF!, Seniorenbelang Noord, de Christenunie en de Drentse Ouderen Partij zijn inmiddels aan boord. Alleen GroenLinks heeft op het moment van dit schrijven nog niet gereageerd. Schrik verwacht dat dat op korte termijn nog gaat gebeuren.

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek