De gemeente Emmen bespuit in april en het begin van de maand mei 9500 bomen preventief in de strijd tegen de eikenprocessierups. Vorig jaar waren dat nog 7000 bomen. Ook worden er nu meer bomen in woonwijken bespoten om overlast te voorkomen.

Het gaat met name om bomen op plekken met een ‘hoog risico’, zoals bij winkelcentra, scholen, kinderopvangcentra of drukke fiets- en wandelroutes. ,,Op basis van alle meldingen gaan we dit jaar ook meer in woonwijken spuiten. We hopen hiermee de overlast voor inwoners bij hun huis te verminderen.”, legt René van der Weide van de gemeente Emmen uit.
Op plekken die zijn aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er bijvoorbeeld vlinders of roeken leven, wordt niet gespoten. Daar worden rupsen alleen weggezogen als ze overlast veroorzaken. De gemeente laat weten de bomen en rupsen gedurende de periode juni tot half augustus in de gaten te gaan houden om te achterhalen wanneer het beestje brandharen krijgt.

Vogels en insecten
Van der Weide: ,,Alle eikenprocessierupsen bestrijden is onmogelijk. We moeten hier helaas mee leren leven. We proberen de overlast zo laag mogelijk te houden door bespuiten en ruimen. Hieraan besteden wij jaarlijks 200.000 euro. Voor de lange termijn zaaien we op allerlei plekken kruidige bloemen en planten we bes-dragende struiken. Deze trekken vogels en insecten aan die de rupsen opeten.”
Om deze vogels en insecten te verwelkomen, geeft de gemeente ook nog elk jaar 50.000 euro uit om de biodiversiteit te vergroten. Ook maait de gemeente op sommige plekken minder of wordt er in meerdere fasen gemaaid. Inwoners kunnen zelf ook helpen door hun tuinen mooi te maken met de juiste bloemen en struiken die insecten en vogels aantrekken.

Bron: DvhN
Foto: ANP

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek