Zo’n zestig inwoners van de Emmer wijk Angelslo protesteerden donderdagavond tegen de komst van statushouders.
Emmen wil vijftig van deze voormalige asielzoekers in de vroegere basisschool Vijverkroost onderbrengen. Maar de meeste omwonenden van de school aan de Heemingeslag vinden twintigwel genoeg. ,,Het is heus niet dat we sowieso tegen hun komst zijn.’’ Eigenlijk is het ook geen protest, zegt Anita Plat namens de buurt. ,,Maar een manier om handtekeningen in te zamelen, om de gemeente te laten zien dat er eerst met ons overlegd moet worden.’’ Want rondom Husingecamp en Bensingecamp, even verderop, is het al langer onrustig. Er is zelfs een buurtwacht ingesteld.

Wakker Emmen heeft al eerder aandacht gevraag voor de drugsproblematiek in Angelso. Tijdens de commissiebehandeling heeft Wakker Emmen als enige partij het onderwerp m.b.t de Vijverkroost als agendapunt op de agenda gehouden voor de raadsvergadering. De fractie maakt zich zorgen over de gevolgen voor de wijk en wil dit tijdens de komende raadsvergadering aan de kaak stellen. Een van de weinige aanwezige raadsleden is Henk Bos van Wakker Emmen. ,,We hebben niet voor niets maandag in de raadscommissie al aandacht voor deze situatie gevraagd.’’ Ook LEF! heeft inmiddels van zich laten horen. Het schrijft het in een brief aan het college dat met de opvang van vijftig statushouders in de voormalige basisschool ‘de sociale draagkracht van deze buurt door haar hoeven zakt’. Dat komt doordat de buurt ook al veel overlast heeft van drugsverslaafden en verwarde personen. ,,Er wordt te veel op hetzelfde moment van de omwonenden gevraagd!’’ Net als Wakker Emmen wil ook LEF! dat eerst met de buurt wordt overlegd en dan pas een raadsbesluit genomen.

Emmen heeft van het Rijk de opdracht gekregen om 345 statushouders te plaatsen. Inmiddels hebben er 216 onderdak. Volgens woordvoerder Mirjam Blaak wordt zo’n 90 procent van de voormalige asielzoekers via de woningcorporaties geplaatst. De resterende mensen worden verdeeld over locaties als Vijverkroost en een project aan de Laan van de Bork. Ook in het voormalig pand van het UWV aan de Boslaan worden statushouders geplaatst. De buurt daar lijkt er vooralsnog minder problemen mee te hebben.
Wethouder Jisse Otter zegt in een reactie begrip te hebben voor de buurt. ,,Het is altijd goed dat mensen in actie komen als ze bezorgd zijn: dat nemen we zeker serieus. We kijken waar die zorg in zit en wat we daaraan kunnen doen. We organiseren zo vroeg mogelijk een informatieavond om volledige uitleg te geven en vragen te beantwoorden.’’

Terug naar: Nieuws / Lokale politiek