Emmen maakte eind vorige week bekend waar volgens haar de 32 windmolens komen. De reacties lijken tot nu toe mee te vallen. Toch is wethouder Rene van der Weide (Wakker Emmen) er niet helemaal gerust op.

Interview door Gert Meijer in Dagblad v/h Noorden.

Het is ook niet leuk. Maak je het tegenhouden van de windmolens tot inzet van de verkiezingen, krijg je mede op grond daarvan voor liefst vijftien raadszetels aan stemmen en dan worden de molens je toch door de strot geduwd. Wat heet: geen 20 maar 32.

,,Dan kun je er zelf maar het beste van maken en dat is wat we doen,” zegt Van der Weide. Hij vindt nog steeds dat hij is overruled door de provincie, hoewel hij dat ook voor de verkiezingen had kunnen weten. ,,Vind je? Ik had verwacht dat de provincie meer zou luisteren naar de democratische stem in deze gemeente.” In Barger- Compascuum, het dorp dat vanwege de vorige locatie Rundeveen het meest met de windmolens te maken zou krijgen, stemde liefst 80 procent op Wakker Emmen.

Dat dorp heeft in ieder geval zijn zin gekregen. ,,Er zijn mensen die dat niet snappen. Die niet begrijpen waarom het eerst een perfecte locatie was en nu opeens niet meer.” Terwijl Van der Weide dat heel goed kan uitleggen, vindt hij. ,,Toen Rundeveen werd gekozen, was er nog sprake van twintig molens in een aaneengesloten gebied en was gebiedsontwikkeling een belangrijk criterium. Toen wij de regie van de prvincie mochten overnemen, hebben we direct gezegd dat de molens op minstens een kilometer van de lintbebouwing moesten komen om de hinder te beperken. En dan komt Rundeveen niet meer in beeld.”

De provincie stelde nog wel als eis dat er minstens vijf molens bij elkaar moeten stan. En dus heeft Emmen nu een grote locatie (het lawaai- sportcentrum Pottendijk, tussen Nieuw- Weerdinge en Emmer- Compascuum, waarschijnlijk 17 molens) en drie kleinere, elk goed voor vijf molens: langs de rijksweg N34 bij de Emmer wijk Delftlanden, de Zwartenbergerweg langs de Duitse grens bij Emmer- Compascuum en de Noordersloot tussen Weiteveen en Erica. En, bijna trots: ,,We zijn erin geslaagd om vrijwel overal een grens van 1100 meter van bebouwing aan te houden.”

Op de kaart is te zien dat Emmer- Compascuum nog het meest te vrezen heeft. Van der Weide pakt zijn iPhone erbij en loopt naar de kaart. ,,Die iPhone staat voor 3 kilometer. Kijk, er zit zo’n 7 tot 8 kilometer tussen beide locaties. Ik denk niet dat iemand ze ellebei tegelijk kan zien.” Bovendien komen de molens aan de Zwartenbergerweg pal langs de grens. Een antieke wet uit 1824 leek dat te verbieden. ,,Maar na overleg met de Duitse gemeente Haren lukt het toch.”

Van der Weide zit in een spagaat. Hij wil helemaal geen windmolens, maar moet ze toch plaatsen. En dus laat de wethouder geen gelegenheid onbenut om ‘zijn’ inwoners te vertellen dat hij er ook niks aan kan doen. Dat die extra 35,5 aan megawatt boven de 60 die Emmen al had geaccepteerd er ook was gekomen bij een ander college. Van der Weide vindt het nog steeds onjuist dat niet alle twaalf Drentse gemeenten in beeld waren voor windmolens. ,,We hebben hier een A37, een A28, een N34 en de Frieslandroute. Langs geen van die wegen komen windmolens. Laatst reed ik bij Alemere. Voor, links en rechts en in de achteruitkijkspiegel, overal langs de weg zag ik windmolens. Dan vraag ik me af waarom dat hier niet kan.”

De schuldige heet de omgevingsvisie. Alleen de PVV en D66 wilden daar in de zomer aan tornen. ,,Aa en Hunze en Borger- Odoorn waren al aangewezen door het Rijk, ik snap dat de provincie dat overneemt. Maar waarom dan alleen Emmen en Coevorden aanwijzen? Dat begrijp ik echt niet.”