Wakker Emmen is van mening dat geld voor de zorg, moet worden besteed aan zorg. Dat moet het uitgangspunt zijn! Naar aanleiding van de uitzending van Pointer op 25 september, heeft de fractie van Wakker Emmen een aantal schriftelijke vragen gesteld aan het College.

Volgens de uitzending van Pointer hebben zeker 85 grote zorginstellingen de afgelopen twee jaar structureel hoge winst behaald. Over 2017 en 2018 komt dat neer op 77,6 miljoen euro. Bij een deel van deze bedrijven lijkt de winst onrechtmatig: zij declareren niet-geleverde zorg, en de winst wordt via dividenduitkeringen of andere financiële constructies uit de zorgsector getrokken.

Dat er nog veel onduidelijkheden zijn, is zeker. Raadslid Karien Velzing: “We weten dat een groot aantal organisaties nog geen cijfers of niet de juiste cijfers heeft aangeleverd. Er zou dus nog meer naar boven kunnen komen. We willen dan ook graag weten of er zorgorganisaties in de gemeente Emmen onderdeel uitmaken van de zorgorganisaties die genoemd worden in de lijst van Pointer en Follow The Money.”

Onbekend is of zorgverleners in de gemeente Emmen verplicht zijn om hun omzet- en winstcijfers bekend te maken. “Ook dit willen we graag weten van het College. Daarnaast vragen we of de gemeente Emmen ook randvoorwaarden oplegt in de zorgcontractering en of er bij grote aanbieders ook wordt gekeken hoe de winsten liggen. De kwaliteit van zorg moet voorop staan.” Aldus raadslid Karien Velzing.

Terug naar: Nieuws / Sociale zaken