Afgelopen week werd in de gemeenteraad van Emmen uitgebreid gesproken over de plannen om de oliewinning in Schoonebeek te hervatten en daarbij afvalwater in de grond te injecteren.

Wakker Emmen is in de eerste plaats van mening dat deze plannen alleen moeten doorgaan als ze veilig en verantwoord zijn. Toen de onderzoeksbureaus TNO en het Staatstoezicht op de Mijnen langskwamen, werd daarom door Wakker Emmen expliciet gevraagd of Schoonebeek zich zorgen moet maken. Beide organisaties hebben de plannen van de NAM beoordeeld en aangegeven dat dit niet het geval is.

Vorige week werd vervolgens onder andere gesproken over de financiële bijdrage die Schoonebeek kan verwachten. Wakker Emmen raadslid Dennis Dekker gaf aan dat Schoonebeek lang een vette worst is voorgehouden: “Nu blijkt dat een knakworstje te zijn.” Het ministerie van Economische Zaken wil geen eigen bijdrage leveren. Volgens Dekker is dit niet eerlijk richting de Schoonebeekers: “De staatssecretaris heeft meer beloofd. Hij moet niet de keutel intrekken en zich verbergen achter zijn demissionaire status.”

Wakker Emmen heeft alle andere partijen opgeroepen om als één gemeenteraad een signaal te geven aan Staatssecretaris.