De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft aangekondigd om al het afvalwater van de oliewinning in Drenthe binnenkort, in de Schoonebeekse bodem te gaan spuiten.

Wakker Emmen Raadslid Pascal Schrik: “Schoonebeek heeft veel te danken aan de NAM. De NAM is een belangrijke bron voor de werkgelegenheid, maar het voornemen van de NAM om afvalwater in de Schoonebeekse grond te injecteren is een slecht plan. Er moet eerst een manier worden gevonden om het afvalwater op een veilige manier te verwerken. Bijvoorbeeld door het zuiveren van het afvalwater. Zolang hiervoor nog geen passende oplossing is, moet je dit niet in de bodem pompen. Het verbaast ons dat de NAM nu heeft besloten om te stoppen met injecteren van afvalwater in Twente, waar veel onrust is onder de inwoners, en dit te verplaatsen naar Schoonebeek. Wat maakt het dat het in Schoonebeek wel op een veilige manier kan?”

Onlangs is in de tweede kamer nog een motie aangenomen waarin de minister wordt opgeroepen om per direct te stoppen met het injecteren van afvalwater uit Schoonebeek in de Twentse bodem. In de motie staat dat de regering zo snel mogelijk met een andere oplossing voor de verwerking van het water moet komen.
Op welke termijn de waterinjectie in Schoonebeek kan beginnen is afhankelijk van hoe snel de vergunningen rond zijn. Wakker Emmen roept het college op om zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de NAM om de genoemde zorgen te bespreken.