Bron emmen.nu – De gemeente Emmen heeft aan de provincie Drenthe laten weten dat zij de gemeente windmolen vrij wil houden. In het verleden heeft de gemeente Emmen afspraken gemaakt met de provincie om 60 megawatt (ongeveer 20 windmolens) mogelijk te maken, maar dat ziet het nieuwe college van Emmen niet zitten. Wethouder René van der Weide: ‘De verkiezingsuitslag in onze gemeente zegt iets over de weerstand die er is tegen windmolens. De inwoners van de gemeente Emmen hebben zorgen over de overlast en hun gezondheid door bijvoorbeeld het geluid en de slagschaduw van de windmolens. Dit kunnen en willen wij niet zomaar naast ons neerleggen. Daarnaast vinden wij de 200 meter hoge windmolens niet in ons mooie landschap passen. Daarom blijven we met de provincie in gesprek met de insteek: geen windmolens in de gemeente Emmen’.

 

Wat is de rol van de provincie?

In opdracht van het Rijk moet de provincie 285,5 megawatt aan windenergie realiseren in Drenthe en wil dit doen in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. De provincie is het bevoegd gezag voor het plaatsen van 5 tot 100 megawatt aan windenergie. Dat betekent dat de provincie de bouw van windmolens in de gemeente Emmen mogelijk kan maken, zonder toestemming van de gemeente. De provincie moet dan een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan maken. Dit is in Drenthe nog nooit eerder gebeurd. Van der Weide wil dit dan ook voorkomen: ‘We doen ons uiterste best om Emmen windmolenvrij te houden. Maar wij zijn ook niet gek, als de provincie of het Rijk ons passeert, hebben we niks meer te zeggen. Op het moment dat het écht niet meer anders kan, stellen wij voorwaarden. Zo willen we zo min mogelijk hinder voor omwonenden, geen plaatsing binnen 1500 meter van woningen en de opbrengsten voor het gebied. Maar zover is het nog niet!’.

Wordt vervolgd

De provincie Drenthe stelt een Regieplan Windenergie op en wil deze zomer nog weten hoe de gemeente een rol wil pakken in het proces. ‘Wij willen eerst weten wat in het regieplan komt te staan, voordat we hier iets over kunnen zeggen. Daarna gaan we graag het gesprek aan met als insteek een windmolenvrije gemeente’, aldus Van der Weide.