Wakker Emmen over huishoudelijke hulp 24-05-2016
1. Zorg op maat.
2. Keuze vrijheid voor de cliënt.
3. Kwaliteit.
4. De zorg bieden aan diegene die de noodzakelijke ondersteuning nodig heeft.
5. Dat er geen cliënten tussen wal en schip vallen.
De centrale Raad van Beroep heeft op 18 mei 2016 drie richting gevende uitspraken gedaan over huishoudelijke hulp. Deze uitspraak kan consequenties hebben voor het uit te voeren WMO beleid van verschillende gemeenten de Centrale Raad van Beroep heeft op 18 mei 2016 drie richtinggevende uitspraken gedaan over huishoudelijke hulp onder de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015. Beslist is dat huishoudelijke hulp onder de WMO 2015 valt. Aanspraken op huishoudelijke hulp die zijn toegekend onder de tot 1 januari 2015 geldende oude WMO, blijven ook daarna gelden. De gemeente kan die aanspraken met toepassing van de WMO 2015 aanpassen aan haar nieuwe WMO-beleid. Dit beleid moet berusten op objectief en onafhankelijk onderzoek naar de tijd die nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Overleg met gecontracteerde zorgaanbieders en cliëntenraden is niet toereikend.
In de twee Utrechtse zaken is beslist dat de gemeente eerst deugdelijk onderzoek moet doen, in plaats van uit te gaan van het gestelde financiële kader. In de zaak van Aa en Hunze is beslist dat een gemeente huishoudelijke hulp mag aanbieden in de vorm van een algemene voorziening. Aanvullend hierop moet een op de persoon afgestemde maatwerkvoorziening worden aangeboden, indien dat nodig is voor de zelfredzaamheid. De gemeente Aa en Hunze mocht haar inwoner echter niet verwijzen naar de algemene voorziening ‘schoonmaken huis’, omdat de algemene voorziening van Aa en Hunze niet voldoet aan de eisen van de WMO 2015.
Wakker Emmen gaat tijdens de eerst komende raadsvergadering vragen stellen aan het college van B&W of de gemeentelijke besluiten juridisch houdbaar zijn gezien de uitspraken van de centrale raad van beroep.
Hierbij enkele citaten uit onze bijdrages in de commissie en raadsvergaderingen 2015/2016 :
Vanaf 2014 heeft de gemeente er veel taken bij gekregen. Landelijke bezuinigingen liggen hieraan ten grondslag. Dit heeft gevolgen voor onze kwetsbare inwoners. Deze landelijke bezuinigingen baren ons grote zorgen! Maar het eind is nog niet in zicht, de middelen nemen nu jaarlijks af. Zo lijkt het wel. Hoe dit nu op te lossen: versoberen? De kaasschaafmethode toepassen?
Voor alle duidelijkheid ook met het oog op de toekomst: Het huidige niveau van de ondersteuningen H.H. is voor ons als WE echt de ondergrens! Wij zetten in op preventie en innovatie. Hiermee voorkom je kosten in de langdurige en duurdere zorg. Een belangrijk instrument daarbij zijn de huidige ondersteuning, zoals de HH en de dagbestedingen. Zij bieden immers de inwoners de mogelijkheid om langer thuis te kunnen wonen, beter zelfredzaam te zijn, en het versterkt de mogelijkheden tot participatie. Ook ontlast het de mantelzorger!
Om de zorg te kunnen blijven bieden aan diegene die de noodzakelijke ondersteuning heeft is volgens ons een goede indicatie noodzakelijk en daar is deskundigheid en expertise voor nodig. Wij zijn dan ook blij dat er in 2017 de indicaties bij onafhankelijke toegangsteams komen. Maar niet alleen de indicaties zijn van belang, maar ook 1 regisseur en 1 plan dat kan leiden tot een effectiever systeem en tot betere zorg op maat
Ook hebben wij als WE tijdens een raadsvergadering de toezegging van de wethouder gekregen dat er vanaf volgende 2017 ieder kwartaal een overzicht komt van alle signalen en klachten van de inwoners, adviesraden en ombudsfunctionaris en die worden dan per kwartaal aan de raad voorgelegd.
Onze doelstelling :dat de burger/inwoner meer inspraak krijgt en meer gehoord wordt door de gemeente en de politiek. Wakker Emmen heeft daarom ook gepleit voor een ombudsman in het sociale domein. Inmiddels is de ombudsman actief om burgers bij te staan indien er problemen ontstaan.
Lammy de Vries
Raadslid Wakker Emmen.