KLAZIENAVEEN – De leegstaande bedrijfspanden aan de Meridiaan 50 worden op termijn gesloopt. Dat deelde wethouder Jisse Otter maandagavond mee tijdens de commissievergadering.
Hij gaf daarmee antwoord op vragen die fractielid Nico Schiphouwer van Wakker Emmen over het vastgoed stelde.
In het pand zat tot en met 2016 de 2e Hands Winkel gevestigd. Na diens vertrek volgden ook de andere gebruikers, woningbouwcorporatie Lefier en een kledingzaak. Sindsdien staat het inmiddels met platen dichtgetimmerde pand volledig leeg. Schiphouwer vroeg of de panden op de nominatie stonden om gesloopt te worden. ‘De huidige toestand biedt geen fraai uitzicht en is geen goede ontwikkeling voor de buurt’, stelde hij.
De wethouder kon die bevestigen dat de sloopkogel door Lefier in stelling is gebracht. Een exacte datum voor de afbraak was Otter nog niet bekend. Wel wist hij te melden dat de woningbouwcorporatie druk bezig is met een plan voor het gehele gebied.
Een woordvoerder van Lefier laat weten dat de panden in ieder geval voor de zomervakantie tegen de vlakte gaan. Over de planontwikkeling voor de buurt kan nog niets worden gezegd. 'We zitten nog in een vroeg stadium. Maar de omwonenden worden vanaf maart betrokken bij de plannen.
In december 2015 maakte de gemeente Emmen afspraken over zonne-energie. "Zonnepark Lange Runde is het eerste concrete resultaat van deze structuurvisie en een bewijs van de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ik ben er trots op dat een van de grootste zonneparken van Noord-Nederland in de gemeente Emmen ligt", reageert wethouder René van der Weide. Het blijft niet bij alleen een zonnepark in Barger-Compascuum. In april start de bouw van een 38 hectare groot zonnepark tussen Nieuw-Dordrecht en Oranjedorp.
Raadslid Henk Linnemann van Wakker Emmen is ook erg blij met het zonnepark. "In de vorige periode was deze locatie in beeld voor windmolens, maar dit was een erg slecht plan. Een zonnepark is een veel betere invulling en dat hier nu een van de grootste zonneparken van ons land is gerealiseerd doet Wakker Emmen goed. De gemeente Emmen moet volop blijven inzetten op zonne-energie. Helaas hebben we geen keuze tussen wel of geen windenergie door de taakstelling van de provincie. Door middel van zonneleningen worden er miljoenen geïnvesteerd in zonnepanelen voor woningen en door grootschalige zonneparken kunnen we een goede bijdrage leveren aan de verduurzaming. De gemeente Emmen loopt op het gebied van zonne-energie voorop."
EMMEN - Wakker Emmen heeft de motie van Tweede Kamerlid Smaling gelezen, welke onlangs met ruime meerderheid is aangenomen in de Tweede Kamer.
Energiewoordvoerder Henk Linnemann zal hierover vragen stellen in de eerstvolgende raadsvergadering.
'De strekking van de aangenomen motie is dat de regering wordt verzocht alternatieven zoals zonnepanelen volwaardig mee te wegen in de verdere besluitvorming rond duurzame investeringen die een grote impact op landschap en omwonenden hebben. We willen uiteraard weten wat deze motie betekent voor het lopende proces in Emmen. Mocht dit betekenen dat we ook in Emmen windmolens mogen vervangen door bijvoorbeeld zonne-akkers, dan zal Wakker Emmen hier een groot voorstander van zijn.'
Dit als gevolg van het feit dat de provincie in augustus heeft besloten dat Emmen 95,5 megawatt aan windenergie moet realiseren. Uitgangspunt voor het college is om overlast en gezondheidsrisico’s voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. Daarom kiest het college ervoor gebieden aan te wijzen, die op 1.100 meter afstand van woongebieden liggen. Uiteindelijke bleken zeven gebieden geschikt om windmolens op circa 1100 meter van woongebieden te plaatsen. Wettelijk is een afstand van ca. 450 meter vereist. Dit alles staat beschreven in het Regieplan Windenergie Emmen, waarover de gemeenteraad in november een besluit neemt.
Voorwaarden
Bij het zoeken naar geschikte gebieden, is naast een zo groot mogelijke afstand tussen windmolens en woongebieden, ook naar andere voorwaarden gekeken. De provincie Drenthe stelt als eis dat minimaal vijf windmolens op één locatie moeten worden geplaatst. Ook is er gekeken of er geen wettelijke belemmeringen zijn, zoals veiligheid, Natura 2000-gebieden en laagvliegroutes. Hierdoor blijven er zeven gebieden over. Het college vindt het belangrijk dat woongebieden niet ingesloten worden door meerdere windparken, waardoor drie gebieden aangewezen zijn als reservelocatie. De drie reserve gebieden zijn afgevallen, omdat deze gebieden anders een dorp of woongebied insluit tussen meerdere windmolenparken. De reserve locaties worden de komende maanden wel samen met de vier kansrijke gebieden onderzocht, maar komen pas in beeld als een van de andere locaties afvalt. Het college wil hiermee duidelijkheid richting de samenleving geven dat de kansrijke locaties de voorkeur genieten.
Gebieden
De vier kansrijke gebieden zijn:
• Locatie Pottendijk: minimaal 50,5 megawatt
• Locatie Zwartenbergerweg: minimaal 15 megawatt
• Locatie Noordersloot: minimaal 15 megawatt
• Locatie N34: minimaal 15 megawatt
Rol van de inwoners
De gemeente Emmen vindt dat inwoners actief mee moeten kunnen denken over hoe de windmolens het best in hun gebied geplaatst kunnen worden en hoe compensatie eruit moet komen te zien. In december zijn inwoners daarom welkom bij de startbijeenkomsten in de gebieden. Hier kunnen zij zich verder laten informeren en aanmelden om te bepalen hoe molens in het gebied moeten worden geplaatst. Uitgangspunt is dat inwoners worden betrokken bij de randvoorwaarden en de gemeente de locaties aanwijst. De definitieve aanwijzing van locaties gebeurt door de gemeenteraad, in juni 2015.
Locatiekaart:
Wakker Emmen gaat een enquête houden over het voornemen van het college van B&W om een windmolenpark van 20 windmolens realiseren. In de gemeente Emmen zijn een aantal gebieden aangewezen als zoeklocatie voor een windmolenpark. Omstreeks april zal duidelijk worden welk gebied aangewezen zal worden als mogelijke locatie voor een windmolenpark. Wakker Emmen is tegen het plaatsen van windmolens. Volgens de partij is het landschapsvervuiling en heeft het grote nadelige gevolgen voor de omgeving en is er overlast door slagschaduw en geluid. Bovendien zijn windmolens boven land niet rendabel zonder subsidie. Wakker Emmen ziet meer heil in andere vormen van duurzame energie, zoals zonne-energie en geothermie c.q. aardwarmte. Tevens is bekend dat de gemeenten Hoogeveen en Assen interesse hebben om windmolens te plaatsen. Wakker Emmen vindt dat hier eerst naar gekeken moet worden. Hiermee kan de provinciale doelstelling ook worden behaald en zijn windmolens in onze gemeente wellicht niet nodig.
Burgers die wonen in het zoekgebied krijgen de enquête thuis gestuurd op 28 maart. Tevens is het mogelijk om de enquête vanaf 28 maart in te vullen via de website www.wakkeremmen.nl. De enquête kan worden ingevuld door iedere inwoner van de gemeente Emmen. In tegenstelling tot het college van B&W vindt Wakker Emmen het geen uitgemaakte zaak dat de gemeentelijke windmolenplannen er moeten gaan komen. Fractievoorzitter René van der Weide: “Wakker Emmen is geen voorstander van windmolens. Het college van B&W wil ons laten geloven dat een stem vóór een gemeentelijk windmolenpark de enige optie is, omdat er anders via rijksaanvragen nog grotere windparken kunnen komen. Echter, een stem vóór de windmolenplannen van de gemeente Emmen betekent niet dat de nog grotere windparken via rijksaanvragen van de baan zijn. Of we nu vóór of tegen de gemeentelijke windmolenplannen van het college van B&W in Emmen stemmen, grote windmolenparken via rijksaanvragen blijven mogelijk in onze gemeente. Als de enquête uitwijst dat de bevolking echt niet zit te wachten op windmolens, moeten we hier niet aan beginnen.” Aldus René van der Weide.