ZWARTEMEER - Mocht wethouder René van der Weide na de verkiezingen niet terugkeren als wethouder, dan kan hij waarschijnlijk zonder veel problemen aan de slag als graafmachinebestuurder.
De Wakker Emmen bestuurder heeft de afgelopen vier jaar menig project op die manier mogen starten. Even een rioolbuis laten zakken, een eerste schep zand verplaatsen of, zoals vrijdagmiddag het onthullen van een bouwbord in Zwartemeer. De wethouder draait er zijn hand niet voor om.
Opknapbeurt de Blokken
Dit keer ging het om een symbolisch startsein van de herinrichting van De Blokken in Zwartemeer. De dorpsraad Zwartemeer kwam met de vraag of deze woonbuurt niet een opknapbeurt kon krijgen. Nadat de Zwartemeerders op verzoek van de gemeente zelf met een plan kwamen, kon alles in werking worden gezet. Het bouwbord is de eerste stap. Over vier weken mag de wethouder zich waarschijnlijk weer uitleven op een graafmachine, want dan gaan de werkzaamheden officieel van start.
Uitvoering van het plan kost de gemeente Emmen ruim een half miljoen euro. ‘Er komen parkeerplaatsen op het Zwarteveld, mooie voetpaden en een nieuwe straat, ook de klemstrook wordt mee genomen, ‘aldus dorpsbestuurder Lies Hemme. Als het aan haar ligt hoeft Van der Weide voorlopig geen verhuisdozen te bestellen. ’Hij is een wethouder die zich aan zijn woord houdt. En er is heel veel gebeurd: kijk maar naar de Krommewijk, de Kamerlingswijk, De Stichtingstraat, De Panden, enzovoorts. Daarom hoop ik dat ik nog vier jaar met hem verder mag.’
In de raadsvergadering van 30 maart jongstleden heeft onze fractievoorzitter Henk Bos namens Wakker Emmen vragen gesteld over de verwezenlijking van snel internet in het buitengebied van de gemeente Emmen. Onze fractie vindt het belangrijk dat iedereen in onze gemeente toegang heeft tot snel internet, niet alleen voor consumenten, maar ook voor systemen zoals Ecare die via de digitale snelweg zorg verlenen waarbij in een gemeente als Emmen het van groot belang is dat men hiertoe toegang heeft.
Voorzitter,
Op verschillende plaatsen in Drenthe wordt hard gewerkt om snel internet in het buitengebied voor elkaar te krijgen. We hebben onlangs kunnen vernemen dat de Stichting Snel Internet Buitengebied Emmen de vraagbundeling succesvol kan gaan afronden. De minimumeis van 65% is gehaald. Een belangrijke stap om te komen tot de realisatie van snel internet. Een voorziening die van belang is voor agrariërs, bedrijven en inwoners om in dit digitale tijdperk goed mee te komen.
Nu de vraagbundeling is afgerond wil Wakker Emmen graag van het college weten op welke wijze de stichting ondersteunt kan en mag worden. Wij begrijpen dat de overheid gebonden is aan regels om dit te steunen, maar zouden graag zien dat het college zich wil inspannen voor snel internet in het buitengebied.
Concreet is onze vraag: welke mogelijkheden ziet het college om het initiatief te ondersteunen en kan de wethouder het verder traject schetsen?
Tot zover, voorzitter.
Foto door RTV Drenthe.
- Wat is hier ruim een jaar later terecht gekomen van de afspraken over economie en werkgelegenheid? Wat heeft de gemeente gedaan om economie en werkgelegenheid te bevorderen? Hebben de ondernemers er iets van gemerkt?
- Is het voldoende om de economische ontwikkeling en werkgelegenheid te bevorderen? Zou er nog meer moeten gebeuren?
- Welke drie punten zou de gemeente het eerst moeten aanpakken? En wat kunnen ondernemers zelf doen? - Pierre Sommer heeft jarenlang ervaring met regionaal economisch beleid, hij is o.a. oud-directeur van de Nationale Investeringsbank. Wij hebben hem gevraagd in te gaan op ‘wat gemeenten nu echt kunnen bijdragen aan regionaal economische ontwikkeling’ en ‘waar ondernemers nu echt mee gebaat zijn’.
Reactie van Hendrikus Velzing en Peter Leenhouts:
- Reactie op de aanpak van het SLIMhuis (ondernemers helpen elkaar) en de handelingsperspectieven van Pierre Sommer. Wat kan de gemeente doen en wat de ondernemers? Denk aan:
- Weten wat speelt bij ondernemers en inspelen op hun behoeften;
- Startersbeleid ontwikkelen;
- Ondernemer in dienst bij afdeling EZ en acquisitie;
- Stuwmeer van vastgelopen vergunningaanvragen los trekken;
- Een makerspace van MKB-bedrijven, waar ondernemers gebruik kunnen maken van elkaars productiecapaciteit en mensen kunnen opleiden voor de arbeidsmarkt.
Er is hierna ruimte voor een discussie met de zaal over de drie grootste knelpunten, onder leiding van John Schiphouwer.
Tenslotte wordt er afgesloten door Hendrikus Velzing en John Schiphouwer met enkele vervolgacties en een oproep:
- We willen de bijeenkomst niet vrijblijvend afsluiten. De conclusies van de avond moeten landen in Emmen.
- Hoe kan de gemeenteraad van Emmen een impuls geven aan de uitvoering van het collegeprogramma op economie?
- Wat kunnen we regionaal aan beide zijden van de grens doen om de economie daadwerkelijk te versterken?
- En hoe kunnen we als ondernemers, regionaal en landelijk, beter uitwisselen en elkaar helpen?
Wakker Emmen wil van het college duidelijkheid over de plannen voor de vernieuwing van het winkelcentrum in Nieuw-Amsterdam. In Nieuw-Amsterdam is men sinds 2010 bezig met een visie voor het dorp. Er is nog steeds discussie of het winkelgebied gecentraliseerd moet worden rondom het marktplein of van brug tot brug. Wakker Emmen vindt het belangrijk dat er vaart wordt gemaakt met de plannen en dat er keuzes worden gemaakt. Fractievoorzitter René van der Weide: “Er staan tal van verpauperde en dichtgetimmerde panden. De binnenkomst vanaf het Van Goghhuis ziet er troosteloos uit. Dit is slecht voor het aanzien en het imago van Nieuw-Amsterdam. De vernieuwing, zoals die gebeurd is rondom de HEMA, moet ook gaan plaatsvinden voor het overige centrum. Het is belangrijk dat er niet te veel tijd verloren gaat, want leegstand en verpaupering hebben negatieve gevolgen voor het dorp.”
Wakker Emmen vindt sowieso dat de gemeente Emmen te weinig oog heeft voor de problemen in de buitendorpen. De partij vindt het niet uit te leggen aan burgers dat er voor 468 miljoen euro wordt verbouwd in Emmen-Centrum en dat er bijna nooit geld is voor problemen in de buitendorpen. Van der Weide: ”Onlangs heeft de gemeente Emmen nog weer besloten om het marktplein in Emmen voor bijna 9 miljoen op te knappen. Keer op keer krijgen projecten in Emmen-Centrum voorrang. Hierdoor ontstaat een scheefgroei tussen Emmen-Centrum en de rest van de gemeente Emmen.” De partij vindt het voor dorpen belangrijk om goede basis- en centrumvoorzieningen te hebben. Hierdoor wordt de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een dorp vergroot en dat is nodig in tijden van krimp.
Wakker Emmen ziet niets in het gemeentelijk plan om de grijze en groene container eenmaal in de drie weken te gaan legen. Het college van B&W wil naast de huidige twee een extra container voor plastic inzameling. Gevolg is dat iedere container om de drie weken geleegd wordt. Wakker Emmen vreest een toename van zwerfvuil, stankoverlast en onvoldoende ruimte als gevolg het driewekelijks legen. Met name voor grotere gezinnen en mensen met een grote tuin gaat dit grote problemen opleveren. Ter compensatie wordt er wel een tweede groene container aangeboden.
Raadslid Gunnar Jens Bijlsma van Wakker Emmen: “Het scheiden van afval begint een beetje door te slaan. De gemeente Emmen zet dus 3 of 4 containers bij de mensen op het erf. Tevens verwacht de gemeente dat de burger aan voorscheiding gaat doen. Een aparte bak voor gft, restafval, plastic, papier en glas in iedere keuken gecombineerd met 3 of 4 containers in de tuin en ieder gezin heeft binnen korte termijn een eigen mini Area-afvalstraat. We hebben ook met verbazing het voorstel van het CDA gehoord om de grijze container eenmaal in de vier weken te gaan legen. Dit lijkt ons absoluut niet wenselijk. Een aparte container voor plastic is voor Wakker Emmen bespreekbaar mits de groene en grijze container om de twee weken geleegd worden. ”
Daarnaast worden in diverse winkelcentra van de dorpen en wijken sorteerstraten geplaatst voor o.a. glas en oud papier. Wakker Emmen vindt dat oud papier gewoon door scholen, verenigingen en kerken moet worden ingezameld en niet door Area.