Uw lokale partij! Gewoon doen

    Profistuc

Publicatie DvhN Jong Wakker Emmen

EMMEN - De kans dat je bij raadsvergaderingen in Emmen op de publieke tribune jongeren tegenkomt, is bijna net zo groot dan dat je een krokodil aantreft in de Hoogeveense Vaart. Hendrikus Velzing, raadslid van Wakker Emmen, keek dus vorig najaar ook best raar op toen hij twee tieners in de raadzaal ontwaarde. Het waren Sandro Slijepcevic (17) uit Emmen en Martijn Koers (17) uit Klazienaveen. Velzing ging met beide jongens in gesprek en het dat leidde tot iets bijzonders: de oprichting van een jongerenafdeling van Wakker Emmen. Raadslid René van der Weide, met zijn 25 jaar ook niet bepaald een senior, is er blij mee. "We hopen hierdoor beter in beeld te krijgen hoe jongeren tegen bepaalde zaken aankijken."

 

Sandro Slijepcevic draait er niet omheen. Toen hij in het najaar van 2011 voor het eerst een Emmer raadsvergadering bijwoonde, kon hij moeilijk volgen waar het precies over ging. En Hendrikus Velzing, het raadslid dat hem na afloop aansprak, daar had hij nog nooit van gehoord. "Ik volgde in die tijd vooral de landelijke politiek. Je zag een toenemende polarisatie, vooral de PVV creëert bewust tegenstellingen. Ik vond het interessant om te zien hoe andere partijen daarmee omgingen. Waarom ik dan toch naar die raadsvergadering ging? Even daarvoor had ik met mijn school meegedaan aan het MEP, het Model European Parliament. Dan ga je samen met andere scholieren op zoek naar oplossingen voor Europese problemen. Dat gebeurde in de raadzaal. Toen dacht ik: 'hier ga ik nog eens kijken'."

De vwo-scholier vond het leuk dat raadslid Velzing interesse voor hem toonde. "Dat we Sandro en Martijn hebben uitgenodigd voor een nadere kennismaking, was een heel bewuste keus", zegt raadslid Van der Weide. "We willen jongeren dolgraag meer bij de politiek betrekken. We hebben hen dus verteld hoe het in de lokale politiek werkt en hoe wij tegen zaken aankijken." Het bleek te klikken. "Wakker Emmen was heel uitnodigend naar ons toe en liet ook duidelijk blijken dat wij best een andere mening mochten hebben. Dat voelde prettig aan", zegt Slijepcevic. Van der Weide: "Onze belangrijkste doelstelling was om hen echt te interesseren voor de politiek. En daarna moesten Sandro en Martijn natuurlijk vooral zelf bepalen bij welke partij zij zich het meest thuis voelen."


Het feit dat Wakker Emmen in de 25-jarige Van der Weide een jonge fractieleider heeft, spreekt Slijepcevic aan. "Maar er is meer. Wakker Emmen is een partij die het contact zoekt met mensen en daar ook echt moeite voor doet. En qua standpunten voel ik me er ook bij thuis. Neem nu het Atalanta-project, met daarin de bouw van een nieuwe dierentuin. Dat lijkt echt gebouwd op financieel drijfzand." Volgens de vwo-scholier van het Esdal College zijn er inmiddels meer dan tien jongeren bij Jong Wakker Emmen betrokken. "We hebben een bezoek gebracht aan jongerencentrum Blanco en hebben ook al een gesprek gehad met wethouder Thalens. Een groot project waarmee wij bezig zijn, is een onderzoek naar een eventuele doorstart van de Klazienavener jeugdsoos Sparrow. Daarbij krijgen we ondersteuning van welzijnstichting Sedna."


Emmen had tot voor enkele jaren een jongerenraad. Daar kwam relatief weinig uit, ook omdat leden vaak al snel weer vertrokken. Een initiatief van de gemeente om jongeren dan maar via internet te bereiken, lijkt volgens Van der Weide bepaald geen succes. Hoe zeker is het dat Jong Wakker Emmen dan wel enige tijd blijft bestaan, actief blijft en misschien wel wordt uitgebouwd? "Garanties heb je nooit, maar ik heb hier wel een heel goed gevoel over", zegt Van der Weide. "Het gaat om een enthousiaste groep en het komt ook echt vanuit die jongeren zelf." Slijepcevic wil over anderhalf jaar geschiedenis gaan studeren en dat kan niet in Emmen. Zal hij als student nog wel interesse hebben voor de politiek in het Emmense? "Ik denk zelf van wel. Geschiedenis studeren kan in Groningen. En dat is toch niet heel ver van Emmen?"


Bestuursleden

Jong Wakker Emmen heeft drie bestuursleden: Sandro Slijepcevic (17) uit Emmen, Martijn Koers (17) uit Klazienaveen en Roy Ahlers (25) uit Klazienaveen. De jongerenafdeling van Wakker Emmen bezoekt geregeld de fractievergadering van de 'moederpartij' Wakker Emmen. Slijepcevic is zelf ook een trouwe volger van de raadsvergaderingen.

Website ontwikkeld door X-Interactive