Uw lokale partij! Gewoon doen

    Profistuc

'Dit is de laatste plek waar mensen terecht kunnen'

Artikel Zuidoosthoeker 04-08-'14 EMMEN – Overal wordt dankzij de bezuinigingen gesneden, maar de werkzaamheden en de daar bijbehorende resultaten bij stichting Het Kopland zijn te belangrijk om te worden gekort op de subsidies. Dat is althans de mening van Hendrikus Velzing, raadslid van Wakker Emmen, na zijn 24 uur durende verblijf bij de instantie. “Wat ik daar heb gezien en gehoord, is ingrijpend en bijzonder tegelijk.”
Het Kopland vangt mensen op die niets meer hebben. Geen dak boven hun hoofd, nog geen euro op zak en die zelfs een slaapplek zoeken onder de brug. De medewerkers van Het Kopland leren de inwoners van het opvangcentrum hoe ze zich weer zelfstandig moet redden in de maatschappij.

Door Vincent Trechsel
 

Velzing kreeg een uitnodiging van de instantie, die gehuisvest is in de Emmer wijk Bargeres, om van vrijdag op zaterdag een etmaal te verblijven en zo een goede indruk te krijgen van de werkzaamheden van de medewerkers en de verhalen van de inwoners. Het raadslid noemt die verhalen schokkend. “Ik sprak een jonge meid. Ze is zwanger en had een prima baan. Helaas volgde ontslag. Ze had geen recht op een uitkering en kon het leven niet meer betalen. Zo iemand wordt op straat gezet en in sommige gevallen weet diegene niet waar hij of zij naartoe moet.”
 

Mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren, kunnen dan aankloppen bij Het Kopland, die zowel een crisisopvang als vrouwenopvang vertegenwoordigt. Paul Schut, financieel begeleider en groepsbegeleider bij de zorginstelling, legt uit hoe dat in zijn werk gaat. “Allereerst wordt er door de intakedienst een intake afgenomen om te bepalen hoe de situatie is. Niet iedereen kan namelijk bij ons terecht. We treffen zo nu en dan mensen aan die bijvoorbeeld te verslaafd zijn om zichzelf te wassen. Voor hen zijn wij geen instelling. Als besloten is dat de persoon bij ons een traject kan volgen, moet iemand na een jaar weer op de rails zijn. Dat is dan wel direct het uiterste geval hoor. Iemand die bijvoorbeeld op straat is gezet omdat hij de huur niet kan betalen maar geen schuld heeft, die is vaak binnen drie maanden weer terug in de maatschappij.”


Openhartig

Hoe waardevol is het bezoek van Velzing dan geweest voor Het Kopland? Schut: “We hebben dat als zeer welkom ervaren. Ik vind het goed om te zien dat iemand uit de politiek interesse toont in onze werkzaamheden en in de mensen die hier verblijven. Niet dat dat nieuw is, maar als een politiek figuur op locatie komt en zelfs een nacht blijft slapen, is dat wel bijzonder te noemen”.De inwoners reageerden volgens Schut verschillend op het bezoek van Velzing. Waar de één heel vrij was en openhartig begon te vertellen, riep een ander teksten als: iemand van de politiek? Die vertrouw ik niet! “Sommigen hebben zoveel meegemaakt dat ze weinig trek hebben in zo’n bezoek”, verklaart Schut, “terwijl anderen er juist heel veel energie van kregen. Iedereen gaat er op zijn eigen manier mee om”.
 

Velzing merkte naar eigen zeggen niets negatiefs naar aanleiding van zijn bezoek en daarop terugkijkend blijven hem vooral de aangrijpende verhalen bij. “Ik zie daar een jong stel zitten dat ik zo in de maatschappij kan tegenkomen; of een fabrieksarbeider die ontslag kreeg en op de stoep kwam te staan… Heel heftig om te zien en gewoon niet te bevatten dat dit afspeelt in de gemeente waarin ik woon.”
 

Als Het Kopland de beschikking zou krijgen over twee keer zoveel woonruimte (nu twintig in de crisisopvang, red.) dan zou het volgens Schut alsnog vol zitten. Heel sporadisch heeft de instelling enkele dagen een ruimte vrij, maar dat is dus bij hoge uitzondering.

Wat gaat Velzing doen met dit in zijn achterhoofd en de verhalen op zak? “Ik ga hier zeker in de fractie over vertellen, wethouder Jan Bos uitnodigen, die altijd heeft gezegd dat niemand op straat mag komen te staan, en uitleggen hoe belangrijk Het Kopland voor Emmen is. In mijn ogen wordt het geld niet verkeerd besteed, zeker omdat 80% van de herintredende inwoners goed terechtkomt. En vergeet niet: het is de laatste plek waar mensen terecht kunnen.”

Website ontwikkeld door X-Interactive