Uw lokale partij! Gewoon doen

    Profistuc

City marketing anno 2015

De volgende tekst is een artikel uit Kringen over citymarketing.

Iedere weldenkende gemeentebestuurder houdt zich tegenwoordig ook bezig met citymarketing en laat zich verleiden om vooral akkoord te gaan met wervelende teksten zoals wonen in Wolvega, winkelen in Woensdrecht, shoppen in Sittard en recreëren in Roermond. Leiden deze ingezette euro's nu tot extra omzetverhoging, meer kavelverkopen en algemeen welbevinden? En wordt dit ook gemeten oftewel leiden deze activiteiten tot verhoging van het Bruto Lokaal Product? Wat is nu marketing en citymarketing?

Marketing of vermarkten is alles wat een bedrijf of een gemeente doet om de verkoop van producten of diensten te bevorderen. Citymarketing is een veel- omvattend begrip, bestaande uit een scala aan activiteiten die bijdragen aan het realiseren van de toekomstvisie van een stad. Stilstand is achteruigang dus gemeenten kijiken naar elkaar, bang om de boot te missen want als Almere het doet dan kunnen wij als Enschede vooral niet achter blijven.

Is het wel echte marketing?
Citymarketing 2015 is naar mijn mening stadspromotie met het motto ''Wij van WC eend adviseren WC eend''. Ondernemers gaan ondernemen waar het goed vertoeven is, waar het openbaar gebied er prima bij ligt en waar voldoende gekwalificeerd personeel voorhanden is. Ik zie teveel gemeenten waar de entree, met zeer slecht onderhouden rotondes en openbaar gebied, niet echt gastvrij omverkomt richting de klant; de bezoeker van diezelfde gemeente. Penny wise, pound foolish; de eerste indruk telt tenlsotte? Dit is wel een onderdeel van de echte marketing maar ontbreekt vaak bij ''city'' marketing.

Samenwerken
De gemeente is mijn inzien geen product maar een verzameling van activiteiten die weer onderdeel uit maken van een regio met unieke kenmerken. De regio dient gepromoot te worden als daar behoefte aan bestaat en gemeenten binnen die regio zijn daarin ondergeschikt wat mij betreft. Ook hier geldt dat samenwerken loont!
Website ontwikkeld door X-Interactive